Бидејќи бројот на заболени почнува да се намалува, а европската кампања за вакцинација е во полн ек, многу земји сега бараат начини за безбедно укинување на ограничувањата против коронавирусот, пред летото и туристичката сезона.

Франција од 3 мај, дозволува патување 10 километри далеку од дома. Продавниците, кафулињата и терасите се очекува повторно да се отворат од средината на мај, а доколку ситуацијата продолжи да биде задоволителна, полицискиот час ќе биде укинат на 2 јуни.

Германија, пак може да воведе полициски час преку ноќ и да затвора училишта каде и да е стапката на инфекција над одредени граници. Градовите или областите што ја надминуваат стапката на 100 нови инфекции на 100.000 жители три последователни дена мора да воведат мерки.

Италија,  прогласи поголем дел од земјата за таканаречена „жолта зона“, што значи дека баровите и рестораните можат да бидат повторно отворени. Полицискиот час меѓу 22 и 5 часот наутро останува во сила низ целата земја, а маските се задолжителни на сите јавни простории, во затворени простории и на отворено.

Данска веќе укина голем број ограничувања – продавниците се отворени, дозволено е јадење на отворено, а оброците во затворено се дозволени од почетокот на мај. Владата воведе и „корона пасош“ за сите луѓе постари од 15 години каде ќе се покаже дали луѓето биле вакцинирани или, претходно заразени или имале негативен тест во последните 72 часа.

Од 15 мај грчката влада ќе им дозволи на туристите да ја посетат земјата ако биле вакцинирани или ако можат да презентираат негативен тест за коронавирус. Сепак, сè уште има ограничувања – патувањето во друга префектура не е дозволено и полицискиот час е во сила. Од 3 мај, на рестораните им е дозволено да ги служат гостите на отворено. Училиштата повторно ќе бидат отворени на 10 мај.

Шпанија ќе започне да ги пречекува туристите слободно од јуни, соопшти владата на оваа земја, по пилот-тест на дигитални здравствени сертификати на нејзините аеродроми во мај. Некои региони на Шпанија започнаа да ги укинуваат ограничувањата. Каталонија сега дозволува движење помеѓу зоните, а во Валенсија, ограничувањата за бројот на луѓе кои влегуваат во барови и ресторани се дополнително ублажени.

Шведска се обиде да избегне наметнување правила кога другите држави беа затворени, но новите закони за итни случаи сега и даваат на владата моќ да воведе ограничувања на коронавирусот. Ограничувањата за посетителите се во сила во продавниците и јавните места, како и во кафулињата и рестораните. Здравствените власти во Упсала, еден од најгусто населените региони во Шведска, се повикани да влезат во „лична брава“. Исто така, од жителите се бара да носат маска во јавниот превоз и во затворени јавни простории како што се продавници.