Ако сакате удобен и мирен сон и здраво тело, најпрво, не вечерајте непосредно пред спиење, а потоа, паметно избирајте ги намирниците кои ги јадете за вечера.

Телото додека спиете не е во можност да ја вари калоричната и зачинетата храна. Поради тоа, мора да ги избегнувате овие намирници:

1. Црвено месо – го зголемува нивото на адреналинот
2. Колбаси – го отежнуваат спиењето
3. Сенф, рен и слични сосови – предизвикуваат рефлукс
4. Закиселен зеленчук – тежок е за стомакот
5. Ориз – скробот го забавува варењето
6. Мешунки – го енергизираат телото и го будат
7. Брза храна – оваа храна всушност треба да ја избегнувате и преку ден
8. Печива – полни се со калории, јаглехидрати и масти
9. Чоколада – шеќерот ви дава енергетски импулс
10. Сушено овошје – има премногу јаглехидрати
11. Ореви – калорични се
12. Алкохол, газирани сокови и енергетски пијалаци – го будат нервниот систем и го попречуваат спиењето