Доколку некој страда од висок притисок обично му се советува да не јаде мрсна и пржена храна, но при тоа на списокот ги нема некои од следните видови продукти.

Хипертензијата е заболување од кое страдаат сè повеќе луѓе. Диета и посебна исхрана често им се препорачуваат за да се држи под контрола заболувањето, но чест случај е тие да се на диета која не вклчува пржена, солена и мрсна храна. Стручњаците предупредуваат дека тоа не е доволно и хипертензијата може да се влоши со користење продукти кои се познати како здрави.

Нелупен компир
Овој компир е преполн со минерални соли и докажано го зголемува притисокот. Ако сакатее ваков компир, не посолувајте го дополнително, а пред готвење добро измијте го.

Грав
Конзервираниот грав содржи многу натриум и докажано го покачува притисокот. Ако го користите, задолжително измијте го под млаз ладна вода, за да исфрлите дел од штетнит состојки. Истото се однесува и за свеж грав и слични продукти. Најдобро е пред подоготовка да ги оставите да стојат во свежа вода.