Раниот знак на рак на белите дробови може да се види на ноктите. Еве што треба да направите!

Свиткајте ги показалците од левата и десната рака, така што ноктите да се свртени еден кон друг и целосно притиснете ги еден до друг. Дали гледате мал прозорец во форма на ромб помеѓу корењата на ноктите? Ако видите, тоа е добар знак!

Овој тест се користи за откривање на ран знак на карцином на белите дробови. Кај луѓето кои не го гледаат овој „прозорец“, ноктите се испакнати, свиткани и ова може да биде можен симптом на карцином на белите дробови.

Според истражувањето, свиткување на ноктите се јавува кај 35 проценти од пациентите со рак на белите дробови кои не се мали клетки и кај 4% од случаите на заболување на белите дробови со мали клетки.

Кај заоблените нокти, коренот на ноктите станува мек, а кожата околу ноктите свети, додека гледајќи од страна, јагодиците на прстите може да делуваат поголеми.

Се разбира, ако го направите овој тест и не гледате „прозорец“, не значи дека дефинитивно страдате од карцином на белите дробови, но ако вашите нокти се криви, треба да посетите лекар.

Симптоми на карцином на белите дробови кои никогаш не треба да се игнорираат вклучуваат постојана кашлица која никогаш не заминува или се влошува после две до три недели, повторливи инфекции на белите дробови, кашлање до крв, дишење или болка во кашлање, скратен здив, недостаток на енергија, губење на апетит, ненадејно и необјаснето губење на тежината.