По извршената внатрешната контрола, во сите здравствени домови во државата, пронајдени се 635 кутии од МРП вакцината, со залепени погрешни декларации.

Вакви вакцини има во здравствените домови во Охрид, Струга, Вевчани, Крушево, Велес, Демир Хисар, Крива Паланка и Скопје.

Тука се поставува прашањето, зошто ако има прогласена епидемија на морбили во Скопје, главниот град, вакцини со погрешна деларација завршиле во Охрид, Струга, Крушево, Велес, Демир Хисар, Крива Паланка тие треба да ја надополнат бројката на вакцинирани што нема да успее со присила да ги истероризира министерот Филипче во Скопје или има епидемија прогласена на територија на цела Македонија, со само 20 активни случаеви на морбили во целата држава, ама никоја не знае? Може ли еднаш засекогаш да излезе министерот Филипче и да се изјасни што прави? Или што се случува? Зошто ова многу наликува на тоа дека министерот не знае што прави – неофицијално посочуваат доктори од клинички упатени во целава ситуација

Спротиво на ова од министерството за здравство убедуваат дека сите дози од МРП вакцината се со добар и проверен квалитет од реномираниот европски производител „Глаксо Смит Клајн“ од Белгија. МРП вакцината е безбедна и произведена во Европската унија. Има два сертификати, за квалитет од производителот и од контролна лабораторија.

Но, постои еден проблем, а тоа е сите здружни обиди на манипулација на министерот за здравство, Филипче врз македонското население, родители и пациенти што не му поминува и очигледно сите го приметуваат. Проблемот е што таму кај што нема Филипче прогласува епидемија, таму кај што нема потреба се присилуваат и условуваат родителите да ги вакцинират децата со МРП вакцини. – коментираат родителите онлајн

Дали се со соодветен квалитет никој не знае, ГСК може да потврдат што испратиле, ама што е тоа што се дава на македонските пациенти и нивните деца да го примат како вакцина откако ќе го помине „бубањот“ на манипулација на Венко Филипче, тоа никој не го знае и никој не може да знае освен Филипче што содржат тие вакцини. Не два нека има сто сертификати вакцината од ГСК, кога министерот Филипче не ја вакцинира својата внука со нив, туку глуми со игла со капаче дека го прави тоа, тогаш зошто било кој родител во Македонија да го вакцинира своето дете со оваа вакцина? – прашуваат дел од родителите кои ги сретнавме и разговаравме

Одговори и одговорност Филипче, тоа бара народот и јавноста, бруи по социјалните мрежи. Не памет продавање и лаги!!!