Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 195.542 бројката на оздравени пациенти е 182.078, на починати е 6.875, а бројот на активни случаи изнесува 6.589.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 85342, Активни 3323

Куманово 11748, Активни 544

Тетово 10890, Активни 183

Прилеп 9170, Активни 183

Гостивар 7981, Активни 65

Битола 7210, Активни 197

Велес 6441, Активни 290

Кавадарци 6043, Активни 153

Охрид 6038, Активни 206

Штип 5873, Активни 195

Струмица 5817, Активни 200

Кичево 4023, Активни 131

Струга 3812, Активни 63

Кочани 3359, Активни 125

Гевгелија 2460, Активни 61

Неготино 2331, Активни 23

Свети Николе 1942, Активни 90

Радовиш 1553, Активни 57

Ресен 1546, Активни 44

Крива Паланка 1508, Активни 120

Дебар 1451, Активни 22

Берово 1214, Активни 12

Делчево 1127, Активни 41

Виница 1059, Активни 43

Пробиштип 943, Активни 37

Валандово 832, Активни 18

Кратово 610, Активни 56

Богданци 562, Активни 18

Крушево 535, Активни 12

Македонски Брод 476, Активни 12

Демир Хисар 458, Активни 30

Демир Капија 410, Активни 1

Македонска Каменица 323, Активни 31

Пехчево 315, Активни 2

Дојран 140, Активни 1