Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 278.872, бројот на оздравени пациенти е 257.956, на починати е 8.599, а бројот на активни случаи изнесува 12.317.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 127779, Активни 6500
Куманово 15330, Активни 553
Битола 13325, Активни 790
Прилеп 13025, Активни 363
Тетово 12767, Активни 423
Кавадарци 9443, Активни 560
Гостивар 9022, Активни 261
Велес 8759, Активни 343
Охрид 8187, Активни 291
Штип 7679, Активни 173
Струмица 7516, Активни 321
Кичево 5082, Активни 186
Кочани 4772, Активни 152
Струга 4481, Активни 117
Гевгелија 3935, Активни 197
Неготино 3347, Активни 199
Свети Николе 2516, Активни 95
Ресен 2445, Активни 114
Радовиш 2360, Активни 121
Крива Паланка 2259, Активни 70
Делчево 1826, Активни 71
Берово 1657, Активни 13
Дебар 1532, Активни 31
Валандово 1429, Активни 88
Виница 1318, Активни 31
Пробиштип 1266, Активни 17
Богданци 936, Активни 76
Кратово 900, Активни 28
Крушево 830, Активни 16
Демир Хисар 791, Активни 28
Македонски Брод 659, Активни 31
Македонска Каменица 515, Активни 21
Демир Капија 508, Активни 21
Пехчево 439, Активни 10
Дојран 237, Активни 6