Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 190.463 бројката на оздравени пациенти е 171.871, на починати е 6.630, а бројот на активни случаи изнесува 11.962.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 82847, Активни 5596
Куманово 11303, Активни 937
Тетово 10803, Активни 918
Прилеп 9014, Активни 294
Гостивар 7952, Активни 478
Битола 7057, Активни 273
Велес 6179, Активни 324
Охрид 5915, Активни 522
Кавадарци 5870, Активни 216
Струмица 5700, Активни 284
Штип 5665, Активни 217
Кичево 3948, Активни 410
Струга 3775, Активни 365
Кочани 3218, Активни 148
Гевгелија 2395, Активни 78
Неготино 2309, Активни 38
Свети Николе 1874, Активни 107
Ресен 1528, Активни 90
Радовиш 1506, Активни 92
Дебар 1447, Активни 113
Крива Паланка 1409, Активни 88
Берово 1206, Активни 29
Делчево 1118, Активни 68
Виница 1022, Активни 47
Пробиштип 909, Активни 35
Валандово 811, Активни 31
Кратово 555, Активни 54
Богданци 545, Активни 12
Крушево 526, Активни 19
Македонски Брод 466, Активни 28
Демир Хисар 435, Активни 23
Демир Капија 409, Активни 6
Пехчево 312, Активни 4
Македонска Каменица 296, Активни 18
Дојран 139, Активни 0.