Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 299.049, бројот на оздравени пациенти е 287.127, на починати е 9.065 а бројот на активни случаи изнесува 2.857.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 139458, Активни 1525
Куманово 16286, Активни 144
Битола 14313, Активни 154
Прилеп 13627, Активни 146
Тетово 13324, Активни 84
Кавадарци 10183, Активни 114
Велес 9489, Активни 122
Гостивар 9450, Активни 50
Охрид 8530, Активни 62
Струмица 7915, Активни 35
Штип 7911, Активни 33
Кичево 5440, Активни 59
Кочани 4980, Активни 21
Струга 4651, Активни 34
Гевгелија 4275, Активни 56
Неготино 3613, Активни 32
Свети Николе 2604, Активни 14
Ресен 2601, Активни 49
Радовиш 2478, Активни 9
Крива Паланка 2380, Активни 29
Делчево 1900, Активни 9
Дебар 1642, Активни 9
Берово 1627, Активни 3
Валандово 1458, Активни 2
Виница 1350, Активни 5
Пробиштип 1259, Активни 8
Богданци 1002, Активни 13
Кратово 937, Активни 9
Крушево 905, Активни 2
Демир Хисар 813, Активни 11
Македонски Брод 729, Активни 2
Демир Капија 579, Активни 7
Македонска Каменица 521, Активни 4
Пехчево 481, Активни 0
Дојран 338, Активни 1, информираат од МЗ.