Помладите од 20 години се двојно помалку подложни на инфекција со Ковид-19

Лицата помлади од 20 години се двојно помалку подложни да се инфицираат до Ковид-19 во споредба со повозрасните луѓе, а клинички симптоми на новиот коронавирус се појавуваат кај една петтина…

Лицата помлади од 20 години се двојно помалку подложни да се инфицираат до Ковид-19 во споредба со повозрасните луѓе, а клинички симптоми на новиот коронавирус се појавуваат кај една петтина од децата и адолесцентите, покажува најновото истражување.

Истражувањето на математичкиот модел на пандемијата со Ковид-19 е формулиран врз основа на податоци земени од 32 место во шест држави – Кина, Италија, Јапонија, Сингапур, Канада и Јужна Кореја, а резултатите од студијата се објавени во списанието „Nature Medicine“.

Истражувањето покажува дека симптомите на Ковид-19 се појавуваат во 69 отсто од случаите кај лица над 70 години.

Научниците, исто така формулираа симулиран модел на пандемија во 146 главни градови ширум светот и открија дека очекуваниот број на клинички случаи зависи од просечната старосна структура и оти државите со помладо населени имаат помал товар од пандемијата.

Научниците посочуваат дека резултатите на истражувањето произлегуваат од симулираните модели и оти треба да бидат поткрепени со истражувања во реални ситуации поврзани со пандемијата.


Related Articles