Според специјалистите, невината навика да се користи микробранова печка може да има негативни ефекти

Повторно загреаниот компир и ориз може да содржи канцерогени својства што доведуваат до рак, изјави познат нутриционист.

Според него, навидум безопасната навика за користење микробранова печка може да има негативни ефекти.

„Оризот и компирот се склони, како и месото, при загревање или продолжено загревање, да формираат некои опасни материи во нив. Овие се таканаречени карциногени. Тие можат да предизвикаат, особено во присуство на други фактори на ризик, некои видови на рак. Значи, е опасно да се прегреат  едното или другото јадење повеќе пати “, потенцира нутриционистот.

Тој објасни дека луѓето имаат тенденција да подготвуваат големи количини на храна. Ова помага во бурната дневна рутина на луѓе кои имаат зафатена дневна агенда  и не можат да готват секој ден. Затоа, тој препорачува луѓето само да го загреваат делот од храната што ќе ја консумираат.

„Во овие студени денови подготвената храна може да биде малку подолго чувана, но тоа значи да се загрее само она што ќе го јадеме на еден оброк, а другиот да остане на ладно надвор или во фрижидер “, советува нутриционистот.

Според специјалистите, современите луѓе не страдаат од недостаток на калории, туку од недостаток на витамини заради режимот на исхрана во зима.