Пат до целта – губењето на килограмите е долг и макотрпен. Пребројувањето на внесените калории, одрекување од омилените јадења, изгледнување…Ама што после? Е прашање које многумина ги мачи. Како да поминете низ целиот процес и да дојдете до посакуваниот изглед како да останете витки и да не се здебелите повторно. Затоа ви донесуваме неколку совети кои можат да ви помогнат во тоа.

Почитувајте ги стекнатите навики

Најважно е да знаете дека нема враќање на старите навики. И понатаму морате да се придржувате до планот на редуцијана исхрана, а за остварување на целта најважно е да продолжите да внесувате помалку калории од периодот пред започнување на диетата.

Никогаш нема да ослабите ако ги ставате овие намирници во јадењата и салатите!

Планирајте ги деновите кога ја “кршите“ диетата

Кога доаѓаат некои прослави, имендени, родендени, прослави не смеете да престанете внимателно да ги комбинирате намирниците како и кога сте ја држеле диетата. Кога се наближуваат критичните денови и понатаму може да уживате во храната, ама со однапред подготвен план.

Никако не прескокнувајте го појадокот

Морате да го почитувате најважниот оброк. Здрав и квалитетен појадок ќе ви го даде чувството  да не сте прегладнети. Во спротивно ако го прескокнете во текот на денот ќе чувствувате глад и постои поголема можност да “грицкате“ нездрава храна.

Ништо беа активност

Секој, ама баш секој ден треба да бидете активни. Оние кои ослабеле и ја одржале својата тежина, најчесто имаат редовна умерена физичка активност. Ако вежбате во поглем дел од неделата, че ја смалите потребата за внес на калориите. Брза прошетка од четиреситина минути практикувајте во текот на денот.

Редовно следете ги килограмите на вага за мерење

Потребно е секојдневно да се мерите за да може на време да реагирате ако во предходниот период сте “забушавале“.

Поддршката е важна

За да останете на зацртаниот пат, неопходна ви е поддршката од семејството, пријателите и драгите луѓе. Докажано е дека луѓето кои ослабеле и ја задржале посакуваната тежина често се потпираат на останатите за да останат мотивирани.

Во 1984 година оваа храна била здрава: Денес се смета за отров!

Водете дневник на исхрана

Водење на дневник за исхрана и физичка активнос може да ви помогне за да видите каде грешите, ама и да го забележете својот напредок во активното одржување на телесната тежина.