Британските истражувачи откриле дека луѓето што работат 11 или повеќе часа дневно се изложени на 67% поголем ризик од срцеви пречки од луѓето што работат 8 часа дневно.

Иако не постои директна врска меѓу прекувремената работа и кардиоваскуларните заболувања, забрзаното животно темпо, како и неповолните услови на работното место претставуваат голем ризик за здравјето. Ако некој работи поголемиот дел од денот, значи дека не спие доволно, не се храни здраво и не е физички активен.