Добро познатиот психолог Тод Кашдан во шест пасуси го објасни она што го смета за среќа. Дали сметате дека ова е вистинскиот рецепт за квалитетен живот?

Квалитетен живот е аспирација на многу филозофи и обични луѓе, но не е лесно да се постигне. Психологот Тод Кашдан, автор на „Љубопитни? Откријте ја исчезнатата состојка за исполнување на животот“, наведе шест клучни услови потребни за да се израдува една личност – според „Дејли мејл“.

1. Живејте во сегашноста. Колку што можете повеќе, уживајте во храната и вкусовите, прекрасните звуци и музиката што ја сакате, мирисите и сцените што веројатно ги земате здраво за готово секој ден. Следниот пат кога ќе видите дека цела месечина или зајдисонце застанете за момент, два или пет…

2. Нека ве води љубопитност. Не пропуштајте ден без да откриете нешто ново во областа што ве интересира или воопшто околу светот околу вас.

3. Правете го она што го сакате. За да имате квалитетен и исполнет живот, многу е важно да бидете окупирани од работите што се важни за вас и кои ве прават среќни, затоа направете ги истите што е можно почесто.

4. Обратете внимание на другите. Дајте комплименти од срце, сторете добро дело и кога разговарате со некого, обидете се да не го слушате површно, туку навистина да слушнете што има да каже. Оние што живеат на тој начин знаат дека помагањето е феноменално чувство.

5. Работете на врските. Вие не можете да живеете со некого без да ги знаете основните работи за него. Затоа, обидете се да одвоите одредено време секој ден за партнерот, некој од вашето семејство или пријатели.

6. Внимавајте на здравјето. Многу студии покажаа дека оние кои се грижат за здрава исхрана и живеат поактивно, се многу посреќни во животот. Затоа, јадете здраво најмалку три пати на ден и издвојте половина час на ден за вежбање.