Можни се алергииски реакции

Долгите и густи трепки го прават изгледот попривлечен и експресивен. Во последниве години, вештачките трепки се чини дека ја заменија маскарата. Во последните неколку години стана модерно дамите па и помладите девојчиња да си ставаат вештачки трепки, кои имаат свои предности до одреден степен.

Тие можат да се користат за визуелна корекција за ревитализација на очите, кревање на очните капаци, продолжување на обликот на очите и многу повеќе. Но, ставањето и употреба на нив подолго време претставува ризици по здравјето на очите. Еве неколку од нив:

Воспаление на трепките и очните капаци

Вештачките трепки селепат на природните трепки со помош на лепак. Со текот на времето, може тоа да биде премногу агресивно на ткивата на очите и да доведе до блефаритис. Блефаритисот е воспаление на очниот капак што може да предизвика оток, болка, чешање, лепење на очните капаци, заматен вид.

Инфекции на очите

Не само што трепките ги прават нашите очи да изгледаат поубави, тие имаат и заштитна функција за окото, заштитувајќи го од прашина и други загадувачи на воздухот. За жал, вештачките трепки не ја имаат оваа заштитна функција. Според експертите, вештачките влакна содржат нечистотии, што може да доведе до голем број бактериски инфекции на очите.

Алергиски реакции

Никогаш не можете да бидете сигурни дали вештачките трепки кои ќе си ги купите од парфимерии или продавници за козметика и ќе ги ставите дома или оние во салон за убавина нема да предизвикаат алергиски реакции.

Формалдехид е конзерванс кој е вклучен во многу производи козметика. Во контакт со деликатна кожа на очите, може да предизвика алергии, кои можат да се манифестираат со црвенило на очните капаци и оток, црвенило на очите.

Губење на трепките

Друг ризик од вештачки трепки е дека, како лесни и фини колку што изгледаат, тие ставаат вирус на природните трепки. Може да паднат некои влакна  вештачки трепки, што скоро секогаш значи дека се губат и природните трепки. Честата употреба на вештачки трепки може да доведе до истенчување на трепките, што дополнително го зголемува ризикот од бактериски инфекции. Отстранувањето на нив, дури и примена на маскара, нема да може да ја санира штетата предизвикана од вештачките трепки, а на ваите трепки ќе им бидат потребни неколку недели за да го вратат нивниот раст.