Клиничкото испитување за оцена на вакцината намената за заштита од новиот коронавирус почнува денеска, кога треба да се вакцинира првиот пациент, соопшти неименуван претставник на американската Влада.

Експериментот ќе биде спроведен во Институтот за истражување на здравјето во Сиетл, а ќе го спроведе Националниот институт за здравје.

Според експертите, за да се потврдат ефектите од вакцината потребни се од 12 до 18 месеци.