Сакате да имате добро здравје, избегнувајте ги шесте работи кои го демнат нашиот имунитт во секојдневниот живот.

Според лекарите, имунолошкиот систем на телото никогаш не спие: постојано е преокупиран со одвраќање на бактерии и вируси, што ја минимизира веројатноста за страдање од одредена болест.

Сепак, постојат вистински „убијци“ во секојдневниот живот на имунолошкиот систем кои ја потиснуваат неговата функција и ни се закануваат со многу заболувања, вклучувајќи ги и најопасните.

Еве кои се тие:

Нездрава диета

Пржени компири, чипсови, чоколадо – ако јадеме премногу од нив, телото почнува да нема важни хранливи материи. Како резултат на тоа, големите процеси, вклучително и функционирањето на имунолошкиот систем, не можат повеќе да функционираат 100%, а едно лице станува поподложно на вируси и бактерии.

Истражувачите од Универзитетот во Бон го потврдија ова во една студија. Нивните податоци сугерираат дека имунолошкиот систем реагира на диета богата со маснотии и калории на ист начин како и на бактериска инфекција.

Ваквата реакција, пак, може да има драматични последици: на пример, драматично да се забрза развојот на васкуларни заболувања или дијабетес тип 2.

Ладни нозе

Не е ни чудо што поговорката вели дека треба да ги одржувате нозете топли. Нашето тело реагира на ладењето на нозете: се обидува да спречи понатамошно губење на топлина.

Ова значи дека мукозните мембрани што се важни за заштита на организмот, почнуваат да добиваат слабо снабдување со крв. Патогените вируси полесно продираат во телото преку ладни и суви мукозни мембрани.

Недостаток на сон

Ноќното спиење е период на интензивна работа за телото, за да се опорави: ослободува многу супстанции кои ја зајакнуваат одбраната на телото. За да имате добро здравје, треба да спиете доволно.

Фактот дека телото на луѓе со постојана лишување од сон има намалена способност да произведува антитела што се важни за имунолошка заштита, постојано е потврдено со студии.

„За организмот да се бори со заразни патогени што е можно подобро, треба да спиете околу 8 часа на ден. Со помалку од 6 часа спиење, нашето здравје може да биде значително погодено на долг рок “, велат експертите.

Пушачи

Особено опасно за имунолошкиот систем е тоа што пушењето ги оштетува трепките во бронхиите, кои ја преземаат функцијата за собирање „ѓубре“ во нашите бели дробови.

Овие тенки влакна ги носат сите загадувачки компоненти, како и патогени нанадвор во брановидни движења. Кај пушачите, мајчесто има атрофија на овие трепки.

Пушењето доведува до зголемување на периодот на лекување и зголемување на сериозноста на болеста во случај на настинка, дури и ако е пасивно, велат научниците.

Стрес

Се разбира, стресот не може да се избегне во секојдневниот живот, но во крајна линија  не треба да оди во хронична фаза. Многу студии покажуваат дека продолжениот стрес влијае на заштитата на телото од патогени. Клетките содржани во нашата крв кои не штитат од вируси, бактерии и габи се намалуваат.

Како резултат, подложноста на сите болести драматично се зголемува. Според научниците, луѓето кои се во постојан стрес, не можат да се заштитат од вируси и вакцини.

Алкохол

Алкохолот го намалува не само нашиот праг на инхибиција, туку и нашата имунолошка одбрана. На пример, истражувачите од Универзитетот во Чикаго откриле дека помалку моноцити (имунолошки клетки) и природни клетки убијци (кои се борат со патогени) стануваат помали во нашето тело за неколку часа по пиењето алкохол.

Ова води до фактот дека телото реагира полошо на вирусите што нè напаѓаат, а болестите што веќе постојат во него се влошуваат.