И додека земјите лежат замрзнати во карантин и милијарди луѓе ги губат своите средства за живот, јавните личности нагласуваат за пробив што ќе го означи крајот на пандемијата со новиот коронавирус: вакцина.

Но, постои и друга, најлоша можност: да не се пронајде вакцина.

Во овој исход, надежите на јавноста постојано се креваат, а потоа исцрпуваат, бидејќи разни предложени решенија паѓаат пред последната пречка.

Наместо да го бришат Ковид-19, општествата наместо тоа можат да научат да живеат со тоа. Градовите полека би се отвориле и некои слободи ќе бидат вратени, но  доколку се следат препораките на експертите.

Тестирањето и физичкото трагање ќе станат дел од нашите животи на краток рок, но во многу земји, нагло упатство за самоизолирање би можело да дојде во секое време. Може да се развијат третмани – но болеста се уште може да се појави секоја година, а глобалната бројка на смртни случаи ќе продолжи да скока нагоре.

„Постојат некои вируси за кои се уште немаме вакцини“, вели д-р Дејвид Набаро, професор по глобално здравство на Империал колеџ во Лондон, кој исто така служи како специјален пратеник на Светската здравствена организација за Ковид-19.

„Не можеме да направиме апсолутна претпоставка дека вакцината воопшто ќе се појави, или ако се појави, дали ќе ги помине сите тестови за ефикасност и безбедност.

„Апсолутно е од суштинско значење сите општества насекаде да се натераат во позиција каде што можат да се одбранат од коронавирусот како постојана закана и да бидат во можност да одат на социјален живот и економска активност со вирусот во наша средина“, вели Набаро за Си-Ен-Ен.

Повеќето експерти остануваат уверени дека вакцината за Ковид-19 на крајот ќе биде развиена; делумно затоа што, за разлика од претходните болести како ХИВ и маларија, коронавирусот не мутира брзо.

Многумина, вклучително и директорот на Национален институт за алергија и заразни болести, д-р Ентони Фаучи, посочуваат дека може да се случи тоа за една година до 18 месеци. Други личности, како главниот медицински директор на Англија, Крис Вити, се посветија на подалечниот крај на спектарот, посочувајќи дека една година може да биде прерано.

Но, дури и ако се развие вакцина, донесувањето на истата во кое било од тие временски рамки би било подвиг никогаш порано постигнат.

„Никогаш не сме забрзале вакцина за една година до 18 месеци“, вели д-р Питер Хотез, декан на Националното училиште за тропска медицина на Медицинскиот колеџ Бајлор во Хјустон, за Си-Ен-Ен. „Не значи дека е невозможно, но ќе биде и херојско достигнување.

„Ни треба план А и план Б“, вели тој.

Во 1984 година, американскиот секретар за здравство Маргарет Хеклер објави на прес-конференција во Вашингтон, дека научниците успешно го идентификувале вирусот кој подоцна стана познат како ХИВ – и предвидуваа дека превентивна вакцина ќе биде подготвена за тестирање во две години.

Скоро четири децении и 32 милиони смртни случаи подоцна, светот се уште чека на вакцина против ХИВ.

Потрагата не заврши во осумдесеттите години на минатиот век.

Во 1997 година, претседателот Бил Клинтон ги предизвика САД да излезат со вакцина во рок од една деценија. Пред четиринаесет години, научниците рекоа дека сме уште околу 10 години далеку.

Тешкотиите при наоѓање на вакцина започнаа со самата природа на ХИВ / СИДА.

„Грипот е во состојба да се промени од една во друга година, така што природната инфекција или имунизација претходната година не ве заразува следната година. ХИВ го прави тоа за време на една инфекција“, објаснува Пол Офит,  специјалист за инфективни болести кој бил дел од тимот за вакцина против ротавирус.

„Продолжува да мутира во вас, така е како да сте заразени со илјадници различни жици на ХИВ“, изјави Офит за Си-Ен-Ен. „(И) додека мутира, го уништува вашиот имунолошки систем“.

Ковид-19 не е таков и затоа експертите генерално се пооптимистични за изнаоѓање вакцина.

Но, имало и други болести кои ги збуниле и научниците и човечкото тело. Ефективна вакцина за денга треска, која инфицира дури 400.000 луѓе годишно според СЗО, ги нервира лекарите со децении. Во 2017 година, по голем напор се најде нешто – но, беше утврдено дека ги влошува симптомите на болеста.

Слично на тоа, беше многу тешко да се развијат вакцини за вообичаени риновируси и аденовируси – кои, како коронавирусите, можат да предизвикаат симптоми на настинка. Има само една вакцина за да се спречат два вида на аденовирус и не е комерцијално достапна.

„Имате големи надежи, а потоа вашите надежи се исцрпени“, вели Набаро, опишувајќи го бавниот и болен процес на развивање на вакцина. „Ние се занимаваме со биолошки системи, не се занимаваме со механички системи. Тоа навистина зависи многу од тоа како реагира телото”.

Веќе се одвиваат  испитувања врз луѓе на универзитетот Оксфорд во Англија за вакцина против коронавирус направена од шимпанзо вирус, а во САД за различна вакцина, произведена од Модерна.

Како и да е, процесот на тестирање – не развојот –  често го опструира производството на вакцини, додава Хотез, кој работел на вакцина за да се заштити од САРС. „Тешкиот дел ви покажува дека можете да докажете дека работи и е безбеден“.

План Б

Ако истата судбина се случи со вакцина  за Ковид-19, вирусот би можел да остане со нас многу години. Но, медицинскиот одговор на ХИВ / СИДА се уште обезбедува рамка за живеење со болест .

Голем број на третмани, исто така, се тестираат за Ковид-19, но сите тие испитувања се во многу рани фази. Научниците разгледуваат експериментални лекови против ебола – ремдесивир, додека се испитуваат и третмани со крвна плазма. Хидроксихлорокин, прогласен за потенцијален „менувач на игри“ на американскиот претседател Доналд Трамп, е откриено дека не  е ефикасен за многу болни пациенти.

„Лековите што ги одбрале се најдобри кандидати“, вели Кит Нил, професор по епидемиологија на заразни болести на Универзитетот во Нотингем.

„Мора да направиме рандомизирани контролирани испитувања“, вели Нил, кој ги разгледува ваквите тестови за вклучување во медицински списанија. „Трудовите што ги разгледувам – ги отфрлам само со образложение дека не се правилно направени“.

Сега тие целосни испитувања се надвор од теренот, и ако некој од тие лекови работи за „Ковид-19“, знаците треба да се појават „за неколку недели“, вели Нил. Првиот можеби веќе пристигнал; Администрацијата за храна и лекови на САД изјави за Си-Ен-Ен дека е во преговори да го направат ремедевивирот достапен на пациентите по позитивни знаци дека може да го забрза закрепнувањето од коронавирусот.

Ефектите од успешен третман би се чувствувале широко; ако лекот може да го намали просечното време на пациентот поминато во ИКЗ дури и за неколку дена, тоа би го ослободило болничкиот капацитет и затоа може во голема мерка да ја зголеми подготвеноста на владите да ги отворат општествата.

Но, колку е ефикасен третманот, ќе зависи од тоа кој дел работи – ремедивир не е на големо снабдување на меѓународно ниво и зголемувањето на неговото производство би предизвикало проблеми.

И, суштински, секој третман нема да спречи инфекции што се случуваат во општеството – што значи дека коронавирусот ќе биде полесен за управување и пандемијата би попуштала, но болеста би можела да биде со нас многу години во иднина.

Како изгледа животот без вакцина

Ако не може да се произведе вакцина, животот нема да остане како што е сега. Едноставно може да не се врати во нормала брзо.

„Изолацијата не е одржлива економски, а можеби и не политички“, вели Нил. „Значи, потребни ни се други работи за да го контролираме тоа“.

Тоа значи дека експертите би ги натерале владите да спроведат незгоден нов начин на живеење и интеракција за да го купат светското време во месеци, години или децении се додека Ковид-19 не се елиминира со вакцина.

„Апсолутно е суштинско да се работи за да се биде подготвен за Ковид“, вели Набаро. Тој повикува на нов „социјален договор“ во кој граѓаните во секоја земја, додека почнуваат да водат нормален живот, преземаат лична одговорност да се изолираат доколку покажат симптоми или стапат во контакт со потенцијален случај.

Тоа значи дека треба да заврши културата на намалување на кашлица или лесни симптоми на настинка. Експертите предвидуваат и постојана промена во ставовите кон далечинско работење, со работа од дома, барем за неколку денови, станувајќи стандарден начин на живот за вработените во белата јака. Се очекува од компаниите да разработат нови системи на ротации така што канцелариите никогаш да не се полнат непотребно.

„Тоа (мора) да стане начин на однесување што сите ние ја припишуваме на лична одговорност … Колективен пакт за опстанок и благосостојба во опасност од вирусот. вели Набаро.

„Тешко ќе биде да се направи во посиромашните нации“, додава тој, па изнаоѓањето начини за поддршка на земјите во развој ќе стане „особено политички незгодно, но и многу важно“. Тој ги наведува   населби за бегалци и мигранти како области од особено голема загриженост.

На краток рок, Набаро вели дека треба да се спроведе огромна програма за тестирање и трагање со контакт за да се овозможи живот да функционира заедно со Ковид-19.

Овие системи би можеле да дозволат да се вратат некои социјални интеракции. „Ако има минимално пренесување, навистина може да биде можно да се отворат работи за спортски настани“ и други големи собири, вели Хотез – но таквиот потег не би бил постојан и постојано ќе биде оценет од владите и телата за јавно здравје.

Тоа значи дека Премиерлигата, НФЛ и другите масовни настани би можеле да одат напред со нивните распореди се додека спортистите редовно се тестираат, и добредојде на навивачите   – можеби одвоени на трибините – пред брзо да ги затворите стадиони ако заканата се крева.

„Баровите и пабовите се веројатно последни на оваа листа, затоа што тие се преполни“, сугерира Нил. „Тие би можеле повторно да се отворат како ресторани, со социјално растојание“. Некои европски земји сигнализираа дека ќе започнат да им овозможуваат на рестораните да им служат на клиентите со намален капацитет.

Ограничувањата најверојатно ќе се вратат во текот на зимата, при што Хотез укажува на тоа дека пиковите на Ковид-19 може да се појават секоја зима се додека не се најде вакцина.

И карантинот, од кои повеќето е во процес на постепено олабавување, би можел да се врати во секој момент. „Од време на време ќе има појава на епидемии, движењето ќе биде ограничено – и тоа може да важи за делови од една земја, или може дури и да важи за цела земја“, вели Набаро.

Колку повеќе време поминува, толку повеќе се наметнува жестоко расправаната перспектива за имунитет на стадата – достигната кога мнозинството дадена популација, околу 70% до 90%, станува имуна на заразна болест.

„Ова го прави широко распространето во одредена мерка“, вели Офит – „иако имунитетот на населението предизвикано од природна инфекција не е најдобриот начин да се обезбеди имунитет на населението. Најдобар начин е вакцина“.

Сипаниците се „совршен пример“, вели Офит – пред вакцините да станат широко распространети, „секоја година 2 до 3 милиони луѓе добивале сипаници, и тоа ќе биде точно и овде“. Со други зборови, бројот на смртни случаи и страдање од Ковид-19  би било големо, дури и ако голем дел од населението не е подложно.

Сите овие предвидувања се смируваат со општо верување дека на крајот ќе се развие вакцина.

„Мислам дека ќе има вакцина – има многу пари, има многу интерес и целта е јасна“, вели Офит.

Но, ако претходните епидемии докажале ништо, тоа е дека ловот за вакцини е непредвидлив.

„Мислам дека ниту една вакцина не е развиена брзо“, предупредуваат Офит. „Ќе бев навистина зачуден ако имаме нешто за 18 месеци“.