Постојат неколку претпоставки за почетоците на користењето кафе како пијалок, и сите содржат, во поголема или помала мерка, елементи на легенда. Најпопуларното е тоа што етиопскиот овчар Калди еден ден забележал дека неговите кози се однесуваат „чудно“ откако јаделе бобинки од непозната грмушка.

Бидејќи животните станале прилично живи, Кали решил да ги проба необичните плодови и забележал дека тие ја враќаат неговата сила, па затоа тој го споделил тоа со свештеници од блискиот манастир.

„Кафето е најчесто користен стимуланс во нашата земја и во светот. Неговата активна супстанција, кофеинот, е благ стимуланс на централниот нервен систем и влијае на будност, односно ја зголемува будноста. Има корисен ефект врз расположението и меморијата “, објаснува психијатарот д-р Александар Дутин од Клиниката Лаза Лазаревиќ.

„Од фармаколошка гледна точка, кафето е кофеин, спаѓа во групата психостимуланти кои имаат стимулирачки ефект врз централниот нервен систем, но и на многу други: кардиоваскуларниот, гастроинтестиналниот тракт и во таа смисла врши фармаколошки ефекти“, потенцира докторот за фармакологија. Д-р Јанко Самарџиќ од Медицинскиот факултет во Белград.

За многумина, кафето е многу повеќе од пијалок.

„Кафето е дел од некои од дневните ритуали што луѓето ги практикуваат, а ритуалите се важен дел од животот. Со ритуалите, луѓето се ослободени од стрес, опуштено и со зголемено ниво на задоволство “, вели д-р Александар Дутин.

Се будиме со кафе, работиме, ги поминуваме омилените моменти со семејството и пријателите. Прашањето што многумина го поставуваат: дали кафето е навистина црно како што изгледа?

„Кафето е пијалок без кој многумина не можат да започнат со денот. Има и позитивни и негативни ефекти. Да се ​​започне со позитивно е да се зголеми работниот капацитет и тонот, има диуретично дејство и со тоа може да доведе до намалување на крвниот притисок “, забележува специјалист за исхрана, д-р Верослава Станковиќ.

„Иако последната студија во Велика Британија од половина милион луѓе покажа асоцијација помеѓу потрошувачката на кафе и долговечноста, во смисла на позитивни позитивни резултати, и самите автори и сите експерти се согласуваат дека е потребно понатамошно тестирање“, се вели во док . Д-р Јанко Самарџиќ од Медицинскиот факултет во Белград.

Дали кафето е добро или лошо за нас зависи од количината што ја пиеме.

Во големи количини може да предизвика иритација на централниот нервен систем, брзо чукање на срцето и хипертензија. Затоа, кафето треба да се конзумира во чиста состојба, без адитиви, шеќер или млеко и во умерени количини.