Дека појадокот е најважниот оброк во текот на денот не е нешто што не го знаевме, но некако сите го прескокнуваме во моментите кога се подготвуваме и брзаме на работа.

Вистина е дека модерната ера и времето во кое се наоѓаме се брзи и динамични, но сепак секогаш мора да најдеме барем малку време за нас и за нашето тело, дури и ако тоа значи добро да го започнеме денот. Појадокот е многу важен оброк – може да ви го разубави или расипе денот.

Со избалансиран појадок богат со протеини, сложени јаглехидрати и здрави масти, им даваме на нашите органи токму она што им треба за да бидат на ниво на задачата и да работат со полн капацитет. Појадокот треба да се сервира во првиот час по станување. Започнува со чаша до две чисти води што служи како замена за течности за време на спиењето, а потоа го прочистува организмот, се освежува и се буди.

Добар појадок може да биде палента со чаша јогурт, овесна каша во бадемово млеко со овошје и ореви, омлет со црвена пиперка со свежа салата, туна со свежа салата и парче домашен леб од интегрално брашно. Прескокнувањето на појадокот води до фактот дека нашето тело работи на режимот за заштеда на енергија и затоа не работи со целиот свој капацитет, што може да влијае на квалитетот на нашите животи. Покрај тоа, тоа влијае на несоодветната секреција на ензимите за варење, работата на органите за варење и несоодветната потрошувачка на хранливи материи.