Трендовите за здравата исхрана се проследени и со голем број митови, од кои тешко можеме да се заштитиме и лесно можеме да поверуваме.

Ако сте решиле да негувате ваков животен стил, особено е важно да знаете дека морате внимателно да проучувате што е добро за вас, а што не, бидејќи маркетингот и индустријата за храна навистина можат да ве наведат на погрешни сфаќања поврзани со нутрицијата.

Ова се најчестите од нив:

Црниот леб е секогаш поздрав од белиот

На пазарот можете да најдете лебови кои се направени од бело или мешано брашно, а потоа се боени со помош на прехранбена боја. Најсигурно ви е да го месите самите, за да знаете што има внатре во лебот. Со индустриските, секогаш постои ризик дека е додавана вештачка боја или дека од семки, содржи само сончоглед или ленено семе.