Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува  13 194,  бројката на оздравени пациенти е 9 752, на починати е 554, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 2 888. Во текот на денешниот ден министерството за здравство регистрираше нови 118 случаи од 1653 извршени тестирања.

Најмногу активни случаи има во Скопје-949, Куманово-302, Гостивар-297, Штип-243, Тетово-160, Струга-138 и Кичево-115.  Според завршените епидемиолошки анализи во моментов дистрибуцијата по градови е следна:

• Скопје 5556, активни 949
• Куманово 1324, активни 302
• Дебар 228, активни 68
• Штип 1078, активни 243
• Прилеп 382, активни 51
• Тетово 1161, активни 160
• Струга 530, активни 138
• Велес 249, активни 27
• Битола 188, активни 63
• Охрид 318, активни 62
• Кавадарци 165, активни 99
• Гостивар 689, активни 297
• Гевгелија 31, активни 13 (7 лица од ПЕ Гевгелија се жители на Дојран, 7 на Богданци)
• Струмица 55, активни 26
• Крива Паланка 32, активни 7
• Радовиш 38, активни 10
• Крушево 16, активни 1
• Кочани 129, активни 28
• Пробиштип 72, активни 20
• Демир Хисар 60, активни 33
• Македонски Брод 65, активни 36
• Пехчево 8, активни 2
• Берово 18, активни 9
• Валандово 7, активни 1
• Виница 61, активни 42
• Делчево 20, активни 15 (6 лица од ПЕ Делчево се од Македонска Каменица)
• Кратово 16, активни 2
• Свети Николе 265, активни 56
• Кичево 251, активни 115
• Ресен 146, активни 1
• Неготино 36, активни 12 (10 лица од ПЕ Неготино се жители на Демир Капија).

Во главниот град денеска најмногу активни случаи се регистрирани во општина Чаир 133, Гази Баба-121 и Аеродром-118. По завршените епидемиолошки анкети прераспределбата по општиви во Скопје денес изгледа вака:

• Чаир – 133
• Аеродром – 118
• Гази Баба – 121
• Карпош – 91
• Центар – 88
• Кисела Вода – 89
• Бутел – 71
• Ѓорче Петров – 66
• Шуто Оризари – 47
• Студеничани – 30
• Сарај – 26
• Арачиново – 19
• Илинден – 12
• Сопиште – 11
• Чучер Сандево – 7
• Петровец – 7
• Зелениково – 6
• Странец – 4

• Нераспределен – 3