Секој кој се обидел да му ги избие забите на мало дете ја има секоја причина да се плаши од заболекарот. Сепак, некои заболекари оправдуваат одреден вид храна. Според нив чоколадото, колачињата и сладоледот се во ред. Гумените бонбони, тврдите слатки и киселите слатки се многу поштетни.

Сладоледот, чоколадото и колачињата се отстрануваат од забите релативно лесно и тоа најчесто со помош на плунката или со пиење вода. Гумените бонбони остануваат залепени за забите и ги прават детските заби уште поранливи на кариес. Киселината во киселите слатки исто така го разјадува забот. Слатките кои остануваат подолго во устата од еден залак, како лижавчиња, создаваат слој шеќер врз забот. Дури и откако детето ќе го голтне залакот, дел од слатките остануваат врз катниците и создаваат повеќе наслаги и кариес.

Сепак, без разлика во кои слатки уживаат вашите деца, плакнењето со вода, миењето со четка и паста и чистењето со конец се секогаш препорачливи.