Состојба со Ковид-19 во светот до 17 часот: 964 639 лица се заразени

Според најновите податоци, во светот досега се регистрирани 964.639 лица заразени со новиот коронавирус. Од нив починати се 49.242, а оздравеле 203.274 луѓе. – Од половина од човештвото е побарано…

Според најновите податоци, во светот досега се регистрирани 964.639 лица заразени со новиот коронавирус. Од нив починати се 49.242, а оздравеле 203.274 луѓе.

– Од половина од човештвото е побарано да остане дома поради пандемијата на новиот коронавирус.

– Бројот на смртни случаи во Холандија се зголеми за 166 лица, на 1 339, соопштија здравствените власти. Бројот на заразени е зголемен за осум проценти на 14 697.

– Италиjанскиот производител на луксузни автомобили Ламборгини денеска соопшти дека почнал да произведува маски и медицински визири.

– Саудиските власти од денеска воведоа 24-часовен полициски час во Мека и Медина.

– Автоиндустријата во Романија сака да учествува во производство на опрема и медицински производи, како маски, комбинезони и средства за дезинфекција и ќе учествува во проект за создавање на респиратор, наменет за болните од Ковид-19.

– Франција ќе национализира стратешки компании, ако е неопходно, за да ги заштити од влијанието на кризата со коронавирусот.

– Американската агенција за кризни ситуации (FEMA) нарача од Министерството за одбрана 100 000 вреќи за тела. Во САД се очекуваат меѓу 100 и 200 илјади починати од коронавирусот.

– Девет водечки европски универзитетски болници предупредија дека за две недели ќе недостасуваат основни лекови за лекување на пациенти кои се тешко болни од Ковид-19.


Related Articles