Пченицата се исфрла од некои диети, како што е на пример палео диетата, а не смеат да ја консумираат ни луѓето чувствителни на глутен.

Меѓутоа, многу е застапена во медитеранската исхрана, која е позната по тоа што е многу корисна за здравјето.

Одлична е за здравјето на цревата, кои се изворот на нашиот имунитет, го поттикнува метаболизмот и содржи железо, цинк, селен, како и витамин Б.

Состојки:
  • 1 кг пченица
  • 50 грама суво грозје
  • 50 г ореви
  • 50 г лешници
  • 50 г бадеми
Приготвување:
  • Потопете ја пченицата прекуноќ, па утредента полека варете ја најмалку три часа.
  • Полека долевајте вода, да не биде премногу.
  • Сомелете ги оревите, лешниците и бадемите.
  • Пред крајот на варењето, додајте ги во житото и варете уште десетина минути.
  • Оладете го и чувајте го во фрижидер.
  • Јадете кога ќе почувствувате глад, со малку мед, цимет или какао во прав.
  • Може да додадете и малку цимет и мускатно оревче.