Светската здравствена организација (СЗО) денеска соопшти дека пандемијата на коронавирус убила речиси 15 милиони луѓе ширум светот, што е 13 отсто повеќе смртни случаи од очекуваното. СЗО смета дека многу земји ја потцениле битката со смртните случаи од Ковид, имајќи предвид дека претходно биле пријавени само 5,4 милиони смртни случаи од коронавирусот.

Во Индија имало 4,7 милиони смртни случаи од Ковид, 10 пати повеќе од официјалните бројки. Индиската Влада ја доведе во прашање проценката, велејќи дека постои „загриженост“ во врска со методологијата, но и други студии доведоа до слични заклучоци за бројките на смртни случаи во земјата.

Мерката што ја користи СЗО се нарекува вишок на смртни случаи, односно колку луѓе починале повеќе отколку што инаку би се очекувало врз основа на смртноста во истата област пред да се појави пандемијата.

СЗО соопшти дека повеќето од дополнителните 9,5 милиони смртни случаи забележани над 5,4 милиони пријавени смртни случаи од ковид се сметаат за директни смртни случаи предизвикани од коронавирусот, а не индиректни смртни случаи. При објавувањето на резултатите од истражувањето, шефицата на одделот за податоци на СЗО, Самира Асма, рече дека тоа е трагедија.

– Тоа е неверојатна бројка и за нас е важно да им оддадеме почит на изгубените животи и треба да бараме одговорност од креаторите на политиката, рече таа.

Според податоците на СЗО, покрај Индија, земји со најголем број на смртни случаи се Русија, Индонезија, САД, Бразил, Мексико и Перу. Извештајот, исто така, ги разгледува вишокот на смртност во однос на населението на секоја земја. Вишокот на смртност во Велика Британија – како и САД, Шпанија и Германија – била над светскиот просек во 2020 и 2021 година.

Земји со ниска стапка на вишок на смртност се Кина, која продолжува да спроведува политика на „нулта толеранција“, Австралија, која воведе строги ограничувања за патувања за да го задржи вирусот надвор од земјата, Јапонија и Норвешка.