СЗО: Прва вакцина за Коронавирус можна за 18 месеци

Првата вакцина против Коронавирусот би можела да биде достапна за 18 месеци, изјави генералниот директор на Светската здравствена организација, Тедрос Габриезус. Шефот на СЗО вели дека новиот вирус е именуван…

Првата вакцина против Коронавирусот би можела да биде достапна за 18 месеци, изјави генералниот директор на Светската здравствена организација, Тедрос Габриезус.

Шефот на СЗО вели дека новиот вирус е именуван како Ковид-19 напоменувајќи дека е важно да се избегнат предрасудите, и дека другите имиња може да бидат неточни. Името, всушност е акроним од зборовите Коронавирус зараза, а 19 е 2019, годината кога овој вирус се појави во Кина. Според последните податоци, во Кина се потврдени над 42 илјади случаи на заразени и преку 1000 починати од вирусот.


Related Articles