Мозочниот удар е акутно кршење на крвотокот во мозокот, што доведува до штетување и смрт на нервните ќелии. Ова се должи на прекин на протокот на крв во мозокот или негово блокирање од згрутчување на крвта.

Во тој случај крвта престанува да тече во одреден дел на мозокот и како резултат на тоа, нервните ќелии кои се наоѓаат таму не примаат кислород кој ни е неопходен.

Оваа болест стана многу вообичаена

Најчесто е поврзана со висок крвен притисок, пореметување на метаболизмот поради прекумерна храна и цигари.

Мозочниот удар погодува и мажи и жени, но смртноста е поголема кај жените него кај мажите.

По 55 година, ризикот од развој на мозочен удар двојно се зголемува со староста на секои десет години.

За жал, мозочниот удар, како и други болести на кардиоваскуларниот систем, е поприлично тежок за навремено откривање. Често се сомнева на други болести кои се помалку опасни од мозочниот удар.

Важни сигнали кои телото ги праќа:

– Висок крвен притисок
– Вкочанет врат
– Силна главоболка
– Параализа на едната страна од телото
– Проблеми со вратот
– Изненадно чувство на умор
– Тешко ви е одењето и подигањето на рацете
– Вртоглавица и општа слабост на телото.