Владата се уште нема информации колку приговори досега обработи од незадоволните граѓани кои не можеа да се најдат на листата на добитници на платежни картички. Вицепремиерката Царовска не кажа на што се однесувале најголем дел од поплаките, колку лица биле додадени на листата, а колку биле одбиени. Граѓаните поднесоа околу 50 илјади приговори. Од Генералниот Секретаријат велат дека досега прегледале 30 илјади од нив, но не информираа за конечните решенија. Инаку на социјалните мрежи се појавија голем дел на средношколци и студенти кои сакаат, но не знаат како да ги донираат картичките што им следуваат. Вицепремиерката Царовска објаснува дека не постои начин персонализираните картички да се префрлат на друго име. Можат само да се вратат.

Граѓаните бурно реагираа на социјалните мрежи и на барањето на министерката за финансии Нина Ангеловска за донации во борба против Ковид-19. Населението и фирмите алармираат дека кубурат со пари, па државата наместо да им помогне, бара донации од сиромашните. Царовска е задоволна од досегашната солидарност. Во фондот досега се собрани над 3 милиони евра.

Поделбата на 324 илјади платежни картички направи хаос и метеж пред банките. Од Македонската банкарска асоцијација апелираат до граѓаните да ги следат информациите кои банките им ги праќаат по смс за филијалата, датумот и часот за подигнување на картичката, наместо да прашуваат на шалтерите.