На имунолошкиот систем понекогаш му требаат суплементи кои му помагаат во борбата против вируси. Се продаваат илјадници видови суплементи, но не се сите со еднаков добар квалитет. Најдобрите додатоци се оние што имаат одлична биорасположивост и не содржат компоненти штетни за организмот. Тие навистина можат да го зајакнат имунолошкиот систем…

1. Цинк сулфат
Ако имате недостиг на цинк, секој вирус што влегол во организмот може да предизвика силен имунолошки одговор. Белите крвни зрнца добиваат сигнал дека треба да го уништите непријателот, што е добро ако телото има доволно цинк, бидејќи благодарение на овој минерал, вирусите стануваат помалку активни, што му овозможува на имунолошкиот систем брзо да ги неутрализира. Со недостиг на цинк, симптомите поинтензивно ќе се појавуваат и болеста подолго ќе трае. Цинкот одбива и слаби патогени, а цинк сулфатот е додаток што му помага на имунолошкиот систем во борбата против болести.

2. Витамин Б12
Речиси секому му недостига овој витамин во денешно време. Неговиот недостиг ги создава сите услови за влошување на здравјето и не е важно каква храна лицето консумира (растителна или животинска). Додатокот на витамин Б12 е неопходен за спречување развој на многу болести, особено вирусни. Исто така, ова средство го зајакнува нервниот систем и го штити мозочното ткиво.

3. Витамин Ц
Тоа е антиоксиданс кој го негува имунолошкиот систем. Многу вируси се осетливи на овој витамин, а освен тоа, тој ги штити клетките од оксидација и може да го уништи кој било патоген. Исто така, витаминот Ц го спречува развојот на воспалителните процеси во телото, помага во зголемувањето на бројот на белите крвни зрнца и ги зајакнува неутрофилите. Земањето витамини особено им се препорачува на хронично болните.