Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 154.222, бројката на оздравени пациенти е 138.779, на починати е 5.135, а бројот на активни случаи изнесува 10.308.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно) Активни случаи (вкупно)

Скопје 68039, активни 4785
Куманово 8735, активни 844
Прилеп 8249, активни 379
Тетово 7174, активни 423
Битола 6238, активни 642
Велес 5451, активни 353
Гостивар 5148, активни 266
Кавадарци 5139, активни 207
Охрид 4967, активни 374
Штип 4943, активни 219
Струмица 4083, активни 180
Струга 2965, активни 126
Кочани 2763, активни 136
Кичево 2521, активни 224
Гевгелија 2186, активни 156
Неготино 2175, активни 128
Свети Николе 1515, активни 92
Ресен 1228, активни 178
Крива Паланка 1216, активни 37
Радовиш 1123, активни 88
Берово 1025, активни 25
Делчево 961, активни 67
Дебар 935, активни 18
Виница 866, активни 115
Пробиштип 784, активни 20
Валандово 664, активни 16
Богданци 493, активни 33
Крушево 491, активни 72
Демир Капија 396, активни 15
Демир Хисар 395, активни 53
Кратово 360, активни 8
Македонски Брод 356, активни 1
Пехчево 265, активни 10
Македонска Каменица 241, активни 18
Дојран 132, активни 0