Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 153.461, бројката на оздравени пациенти е 136.545, на починати е 5.042, а бројот на активни случаи изнесува 11.874.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно) Активни случаи (вкупно)
Скопје 67724, активни 5445
Куманово 8651, активни 935
Прилеп 8221, активни 485
Тетово 7149, активни 480
Битола 6195, активни 748
Велес 5433, активни 413
Гостивар 5139, активни 306
Кавадарци 5132, активни 261
Охрид 4950, активни 454
Штип 4921, активни 262
Струмица 4055, активни 246
Струга 2951, активни 147
Кочани 2749, активни 166
Кичево 2497, активни 250
Гевгелија 2182, активни 181
Неготино 2169, активни 158
Свети Николе 1508, активни 105
Ресен 1219, активни 184
Крива Паланка 1213, активни 46
Радовиш 1103, активни 84
Берово 1020, активни 22
Делчево 958, активни 72
Дебар 935, активни 25
Виница 838, активни 112
Пробиштип 776, активни 21
Валандово 662, активни 20
Богданци 492, активни 48
Крушево 486, активни 73
Демир Капија 394, активни 14
Демир Хисар 391, активни 59
Кратово 359, активни 9
Македонски Брод 356, активни 9
Пехчево 264, активни 14
Македонска Каменица 237, активни 16
Дојран 132, активни 4.