Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 342.413, бројот на оздравени пациенти е 332.229, на починати е 9.524, а бројот на активни случаи изнесува 660.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 161099, Активни 371
Куманово 18191, Активни 29
Битола 17903, Активни 45
Прилеп 15466, Активни 42
Тетово 14447, Активни 7
Кавадарци 12065, Активни 24
Велес 10783, Активни 21
Охрид 10295, Активни 17
Гостивар 10273, Активни 2
Струмица 8774, Активни 8
Штип  8742, Активни 20
Кичево 6067, Активни 6
Кочани 5545, Активни 4
Струга 5172, Активни 1
Гевгелија 4873, Активни 7
Неготино 4132, Активни 2
Ресен 3026, Активни 18
Радовиш 2833, Активни 7
Свети Николе 2793, Активни 0
Крива Паланка 2659, Активни 4
Делчево 2182, Активни 9
Берово 1873, Активни 2
Дебар 1812, Активни 0
Валандово 1600, Активни 1
Виница 1477, Активни 0
Пробиштип 1299, Активни 0
Кратово 1120, Активни 4
Богданци 1100, Активни 0
Крушево  1037, Активни 6
Демир Хисар 927, Активни 2
Македонски Брод 798, Активни 1
Демир Капија 628, Активни 0
Македонска Каменица 534, Активни 0
Пехчево 518, Активни 0
Дојран 370, Активни 0