Вакцината ги неутрализира сите подвидови на коронавирусот, вели познат српски имунолог

Имунологот и член на кризниот штаб од соседна Србија, д-р Срѓа Јанковиќ, вели дека вакцинацијата против вирусот корона не смее да биде причина за поголема релаксација и опуштање. – Вакцината…

Имунологот и член на кризниот штаб од соседна Србија, д-р Срѓа Јанковиќ, вели дека вакцинацијата против вирусот корона не смее да биде причина за поголема релаксација и опуштање.

– Вакцината не е замена за основните мерки, кои остануваат во сила, посочи д-р Јанковиќ како гостин во утринската програма на РТС.

На прашањето дали новите видови на коронавируси се отпорни на постојните вакцини, имунологот Јанковиќ рече дека студија објавена пред околу десет дена во списанието „Природа“ е охрабрувачка. Во овој труд, научниците директно ја испитаа неутрализацијата на вирусот со антитела во подвидовите на вирусот корона, кои сега се загрижувачки – британскиот, јужноафриканскиот и бразилскиот подтип.

– Откриено е дека разликите се незначителни и дека антителата што вакцинираат ги поттикнува да се создадат и дополнително ги неутрализираат сите подвидови на вирусот, што е многу важна информација,  вели имунологот Јанковиќ.

– Вакцината сепак штити. Дали ќе се појави подтип што ќе стане имун на нашиот имунитет е трка во вооружување помеѓу нас и вирусот. Можно е, но сè уште не сме таму и добро е да се знае дека вакцината сега целосно штити од сите варијанти на вирусот.


Related Articles