Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 182.450, бројката на оздравени пациенти е 163.070, на починати е 6.214, а бројот на активни случаи изнесува 13.166.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 78798, Активни 5731
Куманово 10651, Активни 859
Тетово 10630, Активни 1192
Прилеп 8789, Активни 269
Гостивар 7848, Активни 726
Битола 6842, Активни 266
Велес 5886, Активни 231
Охрид 5673, Активни 554
Кавадарци 5596, Активни 186
Струмица 5417, Активни 543
Штип 5408, Активни 214
Кичево 3772, Активни 494
Струга 3699, Активни 618
Кочани 3053, Активни 101
Гевгелија 2321, Активни 71
Неготино 2272, Активни 52
Свети Николе 1764, Активни 121
Ресен 1458, Активни 104
Дебар 1424, Активни 208
Радовиш 1403, Активни 100
Крива Паланка 1316, Активни 63
Берово 1168, Активни 58
Делчево 1092, Активни 84
Виница 982, Активни 41
Пробиштип 876, Активни 55
Валандово 763, Активни 33
Богданци 539, Активни 31
Крушево 518, Активни 20
Кратово 496, Активни 53
Македонски Брод 449, Активни 39
Демир Хисар 418, Активни 11
Демир Капија 404, Активни 3
Пехчево 304, Активни 8
Македонска Каменица 283, Активни 24
Дојран 138, Активни 3