Владата одлучи, градинките започнуваат со работа од 9-ти септември

Министерот за здравство Венко Филипче заедно со Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска, денеска одржаа прес конференција на која известија дека е донесена одлука градинките да започнат со…

Министерот за здравство Венко Филипче заедно со Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска, денеска одржаа прес конференција на која известија дека е донесена одлука градинките да започнат со работа од 9-ти септември.

Според протоколите за работа на воспитно згрижувачките установи, воспитните групи за деца до 2 годишна возраст треба да имаат максимум по 6 деца и двајца вработени во смена. Воспитните групи за деца од З до 10 годишна возраст треба да имаат максимум по 15 деца и двајца вработени во смена.

Она што згрижува е дека сега градинките стартуваат без направен скриниг кај вработените. Без скрининг на вработените голем е ризикот од зараза и ширење на корона вирусот меѓу вработените, но и меѓу децата. Последниот скрининг на вработените во градинките е направен во месец мај кога имаше најави дека градинките може да се отворат во месец јуни.

Недостигот на кадар е уште еден проблем кој се јавува во врска со градинките. Според протоколите групите на деца се со помал број, а за да се примат сите деца значи треба повеќе вработени во градинките, или повеќе негувателки и воситувачи.

Уште еден проблем кој се појавува во врска со градинките е недостигот на кадар. Според протоколите групите на деца се со помал број, а за да се примат сите деца значи треба повеќе вработени во градинките, или повеќе негувателки и воситувачи.

Министерот за здравство, Венко Филипче, пак посочи дека според протоколите ќе се прави дезинфекција на просторот и дворовите на градинките и ќе се поставуваат едукативни постери во овие установи.

-Секоја установа треба да обезбеди доволно лична заштитна опрема и задолжително проветрување на просториите. Нема собирање на вработените во градинките. Тие треба да го следат здравјето на децата и нивната состојба. При влез во градинката, на секое дете ќе се мери температура и ќе ги мие рацете. Секој родител ќе треба да донесе лекарска потврда за состојбата на детето. Доколку родителот забележи симптоми на детето, не треба да го носи во градинка, истакна Филипче.


Related Articles