На денешната прес конференција, Игор Јанушев, ја даде следната изјава за нов можен скандал околу бизнисот со марухуана на семејството Заеви и го нерече рекет канабис машинерија.

-„Целата вистина на омилениот бизнис на Заеви е бизнисот со марихуана кој се претвори во рекет машинерија. Токму затоа Заеви и СДСМ ревносно се борат во собранието да се изгласа законот за опојни дроги по нивни терк, за потоа да обвинуваат дека ВМРО-ДПМНЕ го кочи овој закон, иако во позадина се работи за нешто сосема друго.

Овде се работи за милиони и силна рекет канабис машинерија. Аферата канабис милионите на Заев покажува инфлација на лиценци на фирми блиски до власта и неконтролирано производство на марихуана. Веднаш да потенцирам и да ги расчистиме дилемите, ВМРО-ДПМНЕ не кочи закони во интерес на граѓаните, ВМРО-ДПМНЕ кочи закони кои се од лилчен интерес на Заев. ВМРО-ДПМНЕ во 2016-та го донесе законот за одгледување на канабис за медицински цели и Р.Македонија беше единствена држава во Европа заедно со Холандија, но со јасно дефинирани одредби и високи критериуми кои мора да се исполнат, а не земјава да се претвори во оаза на канабис за милионите на Заев.

Но како навистина стојат работите, информациите кои дојдоа до нас говорат дека СДСМ и Заеви практично манипулирајќи ги потенцијалните и заинтересирани производители на канабис, создадоа нова рекет машинерија, преку која се собираат пари од бизнисмени кои сакаат да одгледуваат канабис. Во постојниот закон кој е на сила и кој е за одгледување на канабис за медицински цели, јасно е пропишано кои се условите кои мора да ги исполнува одредена фирма доколку сака да добие лиценца за одгледување на канабис. СДСМ и Заеви настрана од пропишаните одредби од законот, за само неколку маесеци, дозволија хиперпродукција на лиценци за канабис.

Прес конференција

Прес конференција 24.01.2020

Gepostet von Igor Janushev am Freitag, 24. Januar 2020

Според нашите информации МЗ не врши воопшто инспекциски надзор колку канабис е одгледан кај голем дел од компаниите и огромна количина на канабис се продава на црно за огромни суми на пари, што докажува дека Заеви ја направија Македонија нарко-Колумбија. Канабис милионите на Заеви отвараат сомнеж дека постои и нелегално производство на марихуана.

Прашуваме: Дали е точно дека Заеви доделувале лиценци на нивни блиски фирми без да поседуваат соодветен елаборат, па практично лиценците се сега незаконски?

Дали е точно дека цената на една лиценца на владата на СДСМ и Заев чини околу 300 до 500 илјади евра кои се плаќаат директно на рака на луѓе блиски на власта?“