Од денеска, во Германија нема бесплатни брзи тестови за Ковид-19 за оние кои можат или нема да се вакцинираат, јавија германските медиуми наведувајќи дека иако владата се надева дека голем број неопределени луѓе ќе бидат мотивирани да вакцинираат, некои лекари ја критикуваат мерката.

Досега, во Германија секој граѓанин можеше да се тестира еднаш неделно бесплатно за Ковид-19 во една од многуте аптеки, ординации или импровизирани центри за тестирање. Резултатот од брз тест за антиген пристигнува во рок од 20 или 30 минути, обично преку е-пошта.

Од 11 октомври, тестирањето веќе не е бесплатно, освен за деца, бремени жени и луѓе на кои не им е дозволено да се вакцинираат од медицински причини, како и оние кои се ставени во карантин, па сега треба да добијат негативен резултат.

Постојаната комисија за вакцинација од неодамна препорача вакцинирање бремени жени и тинејџери на возраст од 12 до 18 години, така што тестовите за нив ќе бидат бесплатни до крајот на годината, така што секој ќе има можност да се вакцинира.