Најголем број заболени од грип – 64 се регистрирани изминатата недела во Куманово. Од почетокот на октомври, досега, во Центарот за јавно здравје во Куманово  регистрирани се 150 пациенти заболени од грип и со симптоми слични на грип, информираа денеска од оваа здравствена установа.

Од вкупниот број пациенти од почетокот на сезоната, 44 побарале помош од лекарите на инфективното одделение во Кумановската општа болница.

– Стои и шест од заболените се во возрасната категорија од 15 до 64 години, по што следат 30 заболени од детската популација од пет до 14 години, изјави доктор Јадранка Стаменковска, раководител на одделението за епидемиолошка дејност во Центарот за јавно здравје во Куманово.

Во однос на лани, годинава има поголем број на заболени лица од грип.

Претходно со вакцина против грип се вакцинираа над 2.000 лица. Епидемиолозите очекуваат како и претходните сезони да расте бројот на заболени особено кон крајот на јануари и почетокот на февруари. Лекарите советуваат примена на хигиено-диететски режим при првични симпоми на грип, мирување, внесување на доволно течности, витамини, проветрување на просториите. Доколку симптомите се влошат, тогаш болните треба да  побараат помош  од матичните лекари, а оние со компликации на инфективното одделение од Кумановската болница.