Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 9934, бројката на оздравени пациенти е 5357, на починати е 460, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 4117. Во моментов дистрибуцијата по градови е следна:

• Скопје 4569, активни 1920
• Куманово 966, активни 269
• Дебар 185, активни 117
• Штип 718, активни 372
• Прилеп 321, активни 51
• Тетово 983, активни 284
• Струга 402, активни 193
• Велес 212, активни 21
• Битола 109, активни 55
• Охрид 259, активни 108
• Кавадарци 33, активни 16
• Гостивар 357, активни 218
• Гевгелија 19, активни 8 (*6 лица од ПЕ Гевгелија се жители на Дојран, 2 на Богданци)
• Струмица 31, активни 20
• Крива Паланка 22, активни 8
• Радовиш 27, активни 22
• Крушево 15, активни 9
• Кочани 93, активни 23
• Пробиштип 47, активни 28
• Демир Хисар 22, активни 20
• Македонски Брод 10, активни 6
• Пехчево 6, активни 0
• Берово 4, активни 1
• Валандово 6, активни 0
• Виница 5, активни 1
• Делчево 2, активни 1 (*1 лице од ПЕ Делчево е од Македонска Каменица)
• Кратово 12, активни 7
• Свети Николе 215, активни 200
• Кичево 118, активни 91
• Ресен 143, активни 45
• Неготино 23, активни 3

Активни случаи по општини Скопје денеска (по завршување на епидемиолошките анкети, може да има измена во дистрибуцијата по општини во Скопје).

• Чаир – 269
• Аеродром – 213
• Бутел – 141
• Гази Баба – 197
• Центар – 157
• Карпош – 171
• Сарај – 111
• Кисела Вода – 178
• Ѓорче Петров – 129
• Студеничани – 101
• Шуто Оризари – 120
• Арачиново – 34
• Илинден – 24
• Петровец – 22
• Чучер Сандево – 11
• Сопиште – 21
• Зелениково- 10
• Странец – 7
• Нераспределен- 4