На денешната прес конфенренција која ја одржа здружението „Градиме иднина“ – Скопје, претседателот Илија Јованов посочи дека според нивните истражувања, во земјава дневно питачат по две илјади лица. На ниво на целата територија на Македонија, како што рече, има над 4 илјади питачи.

– Ние како здружение за осум месеци успеавме да остраниме од питачење 1.500 лица. Ги предупредувавме, ги насочувавме каде да ја барат помошта и дека решението не е во питачењето и не им е тука работното место, рече Јованов.

Тој информира дека денеска во Полициската станица Гази Баба оствариле средба со претставници од полициските станици Центар, Ѓорче Петров, Кисела Вода, Аеродром, Ново Лисиче, Карпош, Гази Баба и Сарај за да се изнајде решение и околу тоа дека организаторите и макроата ги злоупотребуваат децата, и кои им ги одземаат парите што. Како што рече, за жал децата не ги добиваат парите од дневниот промет кој го прават од три до пет илјади денари.

Јованов апелираше до бизнис заедниците и општините да се вклучат во проектот за извлекување на луѓето од питачење.

– Овој проблем треба да се решава на општинско ниво. Значи, секоја општина треба да им го решава проблемот на Ромите и апелирам до сите градоначалници наместо партиски вработувања да преземат поголема општествена одговорност. Вие како градски татковци на секоја општина вработете ги ромските семејства, понудете им програма за работа, понудете им курсеви, обуки за да се стекнат со нови знаења, сертификати затоа што не знаеме колкава е бројката на незавршено средно и основно образование, рече Јованов.

Исто така, упати апел и до министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска, до Владата и до премиерот Димитар Ковачевски, ова прашање да се реши институционално.

– Замолувам институционално да им ги решиме проблемите, да бидат со закон заштитени, да бидат вработени, да им се доделат социјални станови, да бидат згрижени, да имаат дневни центри низ цела Македонија да работат со нив стручни лица. Барав да им се решат проблемите затоа што тие се без матични броеви, без нивни лични документи – лична карта, извод на родени, државјанства и се буквално препуштени сами на себе – ни на небо, ни на земја, посочи Јованов.

Тој најави дека овој проект не застанува тука и оти ќе продолжи со остварување на средби со сите градоначалници и директорите на центрите за вработување од цела држава. Посочи дека од Владата и премиерот ќе побара да има ребаланс на буџетот за да се издвојат средства за покривање на трошоците на оваа ранлива категорија за посетување курсеви или обуки или да бидат ослободени од давачките кон државата за да има повратен ефект и да нема терет на државата.