Министерот за здравство, Венко Филипче на вчерашната прес-конференција истакна дека во моментот не се размислува за воведување карантин 14 дена, но сепак државата е подготвена да воведе и поригорозни мерки, доколку се укаже потреба за тоа.

-Во овој момент ги разгледуваме статистиките, дека покрај овој мал пик што го имаше, значајна разлика во бројот на новодијагностицирани пациенти, дека е на некој начин, да го наречам лажен пик, бидејќи циљано се тестираше на поголема група граѓани во Куманово кои беа прволиниски контакти со заболените и после тоа се вративме на вообичаената бројка меѓу 20-30 пациенти дијагностицирани во текот на 24 часа што претставува линеарен раст на бројот на пациенти, рече Филипче, одговорајќи на новинарско прашање.

Според Филипче, засега нема најава дека статистиките ќе поминат во некаква позагрижувачка форма, односно дека ќе почне експоненцијално да расте бројот на пациенти.

-Сметаме дека овие мерки се доволни, целосно ограничен викенд, разграничување на двете старосни групи и согласно тие резулати, сме подготвени да интервенираме во мерки, додаде министерот Филипче.