Ако воспалението се јавува повремено, се нарекува акутно воспаление во медицинските кругови и тоа е позитивен одговор од телото на негативни стимули.

Но, кога станува збор за хронично воспаление, може да доведе до сериозни здравствени проблеми како што се срцеви заболувања, респираторни заболувања, артритис, Алцхајмерова болест и мозочен удар.