Постојаниот звук кој се јавува во ушите не може да се игнорира, откако тој може да биде знак на неколку болести. Лекарите велат дека засилениот симптом може да покажува опасност по здравјето.

Тинитусот може да биде знак на воспалителен процес во организмот. Најчеста појава на симптомот е поврзана со навлегување вода или предмети во органите за слух.

Исто така, појавата на тинитус може да биде знак и на аденоиди. Кога се појавува таков симптом, најдобро е да се консултирате со специјалист. Лекарот ќе дијагностицира и ќе избере соодветен третман.

Покрај тоа, васкуларните заболувања можат да бидат придружени со тинитус. Најчесто, овој симптом се јавува кај луѓе предиспонирани на атеросклероза и хипертензија. Почетокот на овој симптом е причина да се сомневате во висок крвен притисок.

Друга причина за тинитус е остеохондроза на цервикалниот ‘рбет. Неуспехот да се открие болеста на време може да има сериозни последици: од влијание врз функционирањето на нервните завршетоци и циркулацијата на крвта, па дури и до оштетување на мозокот.

Сесии од терапевтска масажа и намалување на стресот ќе помогнат да се ослободите од остеохондрозата.