Зголемен број интервенции за приближно 30 проценти, на дневна основа бележат лекарите од Итната медицинска помош во Куманово.

Оттаму посочуваат дека промената на времето од претпладневните до попладневните часови негативно влијае врз здравјето на пациентите, особено врз хронично болните, но и врз работоспособната популација.

Според доктор Милена Прокоповска од Итната медицинска помош во Куманово, хронично болните се јавуваат поради проблеми со висок крвен притисок и болка во градите. Најчесто помош бараат болни од кардиоваскуларни заболувања и лица кои имале мозочни удари. Лекарите ги советуваат хронично болните пациенти редовно да ја земаат пропишаната терапија, да не излегуваат на Сонце во периодот од 10 до 17 часот, а доколку излегуваат да носат лесна и светла облека и да внесуваат течности. Препораките на лекарите е да се конзумира лесна храна, која се базира на овошје и зеленчук, да се пијат свежо цедени сокови и минимум два литри вода.

На временските промени не е имуна ниту работоспособната популација, велат лекарите од Итната медицинска помош во Куманово. Како превенција препорачуваат доволен внес на течности, здрава исхрана и да не се излегува надвор без шише вода.

– Што се однесува до здравата работоспособната популација, најчесто помош бараат поради малаксаност, гадење, пад на крвниот притисок. Ако кога се надвор почуствуваат малаксаност и забележат темнеење пред очите, тресење на мускулите, зуење во ушите треба да седнат под сенка да изедат нешто благо, чоколадо, кока кола, вели доктор Прокоповска.

Итната медицинска помош во Куманово го покрива реонот на Куманово, Липково и Старо Нагоричане со приближно 150.000 жители.