Ставањето кромид во чорапите ноќе е добро познат трик во Кина за чистење на крвта и стимулирање на внатрешните органи. Во кинеската традиција, се верува дека стапалата претставуваат директен контакт со внатрешните органи. На стапалата има околу 7.000 нервни завршетоци, од кои секоја е поврзана со специфичен орган во телото.

Стимулирањето на овие точки е важно за здравјето, ова е една од причините зошто масажата на нозете е добра за секого. Еден од најдобрите начини за стимулирање на овие нерви е со помош на кромид.

Методот е едноставен, исечете го кромидот во прстени, ставете ги на стапалата и облечете ги чорапите. Ова го правите во текот на ноќта, така што вашето тело ќе биде исчистено од спиење од токсините што ги внесувате во текот на денот.

Кромидот е познат како зеленчук кој ја чисти кожата затоа што убива бацили и бактерии, и ако фосфорната киселина влегува во крвотокот низ нервните завршетоци во нозете, ги чисти органите и крвта. Неговата киселина ги убива што се на пат.

Иако има непријатен мирис, кромидот се користеше во Старата Англија за да се исчисти воздухот од бактерии за да не се шири зараза.