Анксиозноста е како бумеранг.  Можеме ли да не се грижиме кога имаме напорен ден? Иако е тешко да се контролираат нашите негативни емоции и вознемиреност, важно е да не се дозволи вознемиреноста да стане навика. Кои се знаците дека премногу се грижите?

Не можете да се опуштите

Стресните ситуации можат да бидат секојдневни. Но, на крајот на денот, важно е да можеме да го растовариме умот од нив, особено кога сме во пријатно друштво. Ако не сте во состојба да ги надминете, не можете да се забавувате со вашите омилени работи, тогаш премногу се грижите. Запрашајте се дали има смисла да се изгуби спокојството, убавите моменти за нештата што се случиле, настаните што не можете да ги предвидите и да ги промените.

Вие страдате од несоница

Многу луѓе кои се вознемирени не можат да спијат добро. Загриженоста нè тера повторно и одново да размислуваме за ситуациите. Според научниците, несоницата може да ги предиспонира луѓето на вознемиреност и депресија, исто како што вознемиреноста и депресијата можат да ги предиспонираат луѓето на несоница. Честата несоница може да има долгорочно негативно влијание врз вашето здравје.

Вие ја „ослободувате“ тензијата со храна, апчиња, алкохол

Друг показател дека премногу се грижите е да прибегнете кон одредени методи со кои сакате да се спротивставите на стресот. Задушувајќи ги вашите емоции со чаша вино, внесување на  калории преку нездрава храна и апчиња кои можат да направат голем број штети на вашето физичко и емоционално здравје.

Секогаш мислите дека исходот од ситуацијата ќе биде лош

Еве еден пример. Ќе патувате со автомобил или со ваш роднина и почнувате да се грижите предвреме дека може да се случи нешто лошо. Или на работното место има конфликт и веднаш заклучивте сами дека ќе бидете отпуштени од работа. Негативните мисли што се предизвикани од вознемиреност сериозно го оштетуваат нашето емоционално здравје.

Имате здравствени проблеми

Загриженоста и вознемиреноста предизвикуваат воспаление во организмот, што доведува до голем број здравствени проблеми, како што се висок крвен притисок, воспаление во мускулите, проблеми со дигестивниот систем, намален имунитет, зголемување на телесната тежина, дијабетес тип 2 и многу повеќе. Ако вашето здравје се влоши, размислете и потрудете се да не се грижите премногу.