Автоимуните нарушувања се нарушувања, во кои имунолошкиот систем почнува по грешка да напаѓа делови од телото, бидејќи гледа на нив како на туѓи тела. Според истражувањето, автоимуната болест е една од десетте најопасни по животот за жените во групата до 64 години.

Постојат повеќе од 80 различни автоимуни болести, но некои симптоми се заеднички за повеќето.

Многу е важно да се препознаат првите знаци како рана дијагноза. Ова е најдобриот начин да се продолжи животот, да се зголеми неговиот квалитет и да се намали бројот на разни здравствени пречки, кои ни ги наметнува.

Главоболка, конфузија, дефицит на вниманието

Дали вашата глава ве боли, заборавате или имате некои други чудни симптоми? Тие сериозно може да сметаат на квалитетот на вашиот живот. Овие симптоми можат да бидат поврзани со стрес и недостаток на спиење, но тие исто така може да бидат знак за нефункционирање на имунолошкиот систем.

Акни, псоријаза, дерматитис, егзема, осип

Проблемите со кожата може да бидат многу вознемирувачки, невозможно е да изгледате добро ако секогаш морате да ја криете кожата под вашата облека. Ако вообичаените лекови не помогнат, планирајте посета на доктор, затоа што таквите проблеми можат да се појават поради хемолитичка анемија, псоријаза, склеродермија и други нарушувања.

Алергиска астма

Постојат сомневања дали астмата може да се поврзе со автоимуни болести. Сепак, многу студии укажуваат на автоимуната основа на овој проблем.

Замор или хиперактивност

Овие симптоми се најчести во речиси сите автоимуни болести и генерално се главен знак. Можно е да сфатите дека секојдневните работи ја одземаат целата ваша енергија. Или можеби се будите поуморни отколку кога ќе легнете, иако сè друго е во ред?

Вкочанетост, мускулна болка и слабост

Слабите и болни мускули може да ги комплицираат секојдневните активности. Можно е овие симптоми да бидат константни или да доаѓаат и да си одат, но не треба да ги игнорирате. Нивната можна причина е автоимун хепатитис, болеста Хашимото, псоријазата или ревматоидниот артритис …

Стомачни грчеви, гасови, надуеност, дијареа, запек

Тешкотиите со варењето може многу да ве уморат. Тие може да бидат знак на некои автоимуни болести, како што се стомачен вирус, улцеративен колитис, нарушување на тироидната жлезда и други.

Зголемување или намалување на телесната тежина

Некои автоимуни болести влијаат врз тироидната жлезда. Ги контролира многу метаболички процеси во телото. Ако почне да произведува вишок хормони или не ги лачи доволно, луѓето значително можат да ја променат состојбата на телесната тежина.

Вкочанетост и пецкање на нозете и рацете

Ако ова помине брзо, нема ништо страшно во врска со тоа, но ако тоа се случува неколку пати неделно, притоа забележувајте и други симптоми, тоа може да биде посериозен проблем.

Опаѓање на косата

Ако нашиот имунолошки систем почне да ги напаѓа фоликулите на косата, тогаш таа почнува да опаѓа. Процесот започнува со воспаление на скалпот. Овој проблем, исто така, може да влијае и на други делови од телото.

Малку зголемена телесна температура

Сите често игнорираат ако се појави необјаснива треска без никакви други симптоми. Сепак, ова е најтешко да се третира од сите. Проблемот е што температурата навистина може да се поврзе со толку многу болести, вклучувајќи и со автоимуните.

Не очајувајте ако забележите некој од овие симптоми. Постојат различни причини за појава на било која, но најбезбедна е проценката и прегледот од лекар.