Бројот на потврдени случаи на коронавирус во Африка достигна 206.617, откако во последните 24 часа се регистрирани нови 5.460 заболени лица, соопшти огранокот на Светската здравствена организација за Африка,

Од коронавирус во Африка починале 5.642 лица.

Најголем број на заболени има во Јужна Африка – 55.421, а земјата пријавени 1.210 смртни случаи од коронавирус. Најмногу луѓе од Ковид-19 починале во Египет 1.310.