Минатата година успешно се справивме со епидемијата на мали сипаници.Вкупно 49.332 се вакцинираа против морбили, напиша на својот Фејсбук профил министерот за здравство Венко Филипче.

-Воведовме две нови вакцини – и против против стрептококус пнеумоние. Вакцинацијата против стрептококус пнеумоние ги заштитува децата од инфекции на увото, синусите, воспаление на белите дробови, но и тешки компликации како воспаление на мозочните обвивки (менингитис). Вакцината против рота вируси ги заштитува децата од тешки дијареи предизвикани од овие причинители, пропратени со многу висока температура, дехидратација и комликации.Секое дете има право да живее ослободено од болести што можат да се спречат од вакцинирање. Затоа зајакнувањето на имунизацијата останува една од нашите клучни активности, напиша Филипче.